pátek 31. srpna 2012

Vzpomínková

Pátá třída, celodenní projektové vyučování.

Vesmír. Fotky jsou z roku 2006.Takto jsem se se třídou v prosinci loučila.


Všichni to měli perfektně připravené a nadšení z učení bylo doufám oboustranné. Některé úkoly jsem připravila já, některé zvládly i děti. A měly je téměř dokonalé.

čtvrtek 30. srpna 2012

Kolíčkování trochu jinak aneb magnetické

Musela jsem nějak využít ty krásné rámečky, proto jsem si udělala kolíčkové karty ve větším formátu. Můžou sloužit k seznámení dětí s kolíčkováním. Kolíček přiřadí ke správné odpovědi magnetem. Lepší varianta je polepit karty samolepicí magnetickou páskou. Pak můžou karty zůstat na magnetické tabuli k dalšímu použití.
Např. závod skupin. Vždy jeden ze skupiny si přečte možnosti na  kartě, připevní kolík a předá štafetu. Vítězí skupina, která se vystřídá jako první a kolíčky má správně umístěné.


úterý 28. srpna 2012

Čí je to práce?

Další z karet pro čtení s porozuměním. Tentokrát kolíčkové.


A jeden z rámečků v akci


Rámečky - freebie

Na mail mi přišla nabídka. Komu by se hodily a využije tady ke stažení zdarma. Já už je mám v PC.:D Nevím,jak dlouho bude odkaz funkční, tak neváhejte.

malá ukázka rámečků





pondělí 27. srpna 2012

Soví krabice

Dnes přibyly k sově i soví krabice na pomůcky. (Lidl, 2ks 169,-) Jsou dostatečně velké, štítky mají prakticky ze 2 stran.


neděle 26. srpna 2012

Moudrá sova pro 1.A.

Dnes jsem v Ikeji neodolala a koupila tohoto krásného maňáska. Bude pomáhat a radit mým prvňáčkům. Možná si uděláme  časem takovou malou soví třídu.




středa 22. srpna 2012

Inspirace ze zahraničních blogů - špachtle, kinder obaly, etikety

Tato inspirace je nekonečná, neuvěřitelná a poslední dobou mě opravdu hodně zaměstnává. :-)

První nápad je na využití lékařských špachtlí v ČJ. Na blogu byla tato aktivita použita na třídění slovních druhů.
Já si do první třídy vyrobila pomůcky na třídění slov podle počtu slabik.  Stačí několik špachtlí, fixy a 3 kelímky s čísly 1,2,3. A pak už děti jednoduše čtou slova a špachtle dávají do kelímku se správným číslem.




Obaly od kinder vajíček výborně poslouží ke skládání slov.

A poslední inspirace se týká etiket na krabice s pomůckami. Proč si je trochu nevylepšit?

úterý 21. srpna 2012

Plánování za pochodu

Stále hledám nejvhodnější systém pro uchovávání námětů, nápadů, příprav, pomůcek.... Složky uložené v PC mi nevyhovují, jak to nemám na očích, zapomenu.

Pro následující školní rok jsem si pořídila šanon. U každého měsíce mám uloženy hry, které by se daly využít (tento šanon je pro český jazyk). Jsou připevněny jen sponkou, tedy stále k dispozici. A pak PL, předlohy kartičkových her, herní plány pro bingo... apod.

Možná budu někoho inspirovat, možná někdo přidá svůj osvědčený způsob. Předem za něj děkuji.




pondělí 20. srpna 2012

Jsi hotový s prací?

Na jednom zahraničním blogu jsem našla tuto inspiraci. Nástěnku s úkoly, které můžou žáci využít, pokud jsou hotoví se zadaným úkolem. Pod nástěnkou jsou v krabicích uloženy pracovní listy, hry, kartičky... Buď si žák vybere,na kterou aktivitu má právě chuť nebo pomocí kroužku se stužkou učitel aktivitu určí.